Recepttár

Teljes kiörlésű zabpelyhes-áfonyás Alakorkeksz, teljes örlésű Alakor lisztből

GabyKonyha
GabyKonyha
2023.09.12 10:04
Teljes kiörlésű zabpelyhes-áfonyás Alakorkeksz, teljes örlésű Alakor lisztből

Nehézségi fokozat: Közepesen nehéz elkészítés

Ismét egy gyors kekszreceptet hoztam. Ez puha fajta, nem az a klasszikus törős-omlós, inkább harapható és gyümölcsöktől szaftos.  Csupa jó dolgokat pakoltam bele, így tökéletes nasi, de akár tízóraira, uzsonnára is jó megoldás lehet. Nálunk nagy kedvenc.

 

Hozzávalók:


  • 11 db nagyobb kekszhez (mennyiség attól függ, mekkora kekszeket formázunk)
  • 2 db érett banán összenyomkodva
  • 3/4 bögre / 95 g zabpehely
  • 1 bögre / 160 g teljes őrlésű alakorliszt
  • 1/4 bögre / 50 g barna cukor (vagy egyéb cukor, édesítő)
  • 1/4 tk fahéj
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 bögre / 125 ml növényi tej
  • 1/2 bögre / 80 g áfonya

 

Elkészítés:


  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (alsó-felső sütési fokozaton).
  2. Tegyük az összes hozzávalót egy nagy tálba és keverjük jól össze.
  3. Ragacsos masszát fogunk kapni. Fagyiadagoló-kanállal vagy egyéb kanállal vagy vizes kézzel tegyünk kis kupacokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd nyomkodjuk le a tetejét, hogy kekszformákat kapjunk. (Hagyjunk a kekszek között egy kis helyet, mert sütés közben elterülnek kicsit).
  4. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 20-25 percig.



A szerzőről

 

Facebook Instagram


Gaby vagyok, a GabyKonyha megálmodója. Alapjában véve gluténmentesen és növényi alapokon étkezem, viszont már évek óta az ősi gabonákat, elsősorban az alakort beengedem a konyhámba. Több éves tapasztalat és kísérletezés azt mutatja, hogy bár a hagyományos búzaliszteket nem tolerálja jól a szervezetem, az ősi gabonákból készülteket igen. Ezek közül legelőször az alakort ismertem meg és kezdtem el használni. Szinte az első pillanattól kezdve “szerelem” lett a találkozásból, melyből aztán időről-időre nagyon sok finomság is született. Ma már a tönke és a tönköly lisztekkel is “kacérkodom”, főleg mióta rátaláltam a Grana Antico kiváló minőségű lisztjeire. Szívem csücskei a teljes őrlésű lisztek, legtöbbször azokat használom, de a világos fajtákra is van sok ínycsiklandó receptem, melyeket itt is megtalálsz.


További ősi gabonás receptjeim >>>