Édes receptek

Kakaós-szőlős koszorú, Alakor édes sütőkeverékből

GabyKonyha
GabyKonyha
2023.09.12 10:04
Kakaós-szőlős koszorú, Alakor édes sütőkeverékből

Nehézségi fokozat: Közepesen nehéz elkészítés

Okulva a múltkori esetből, mikor csak egy adag kalácsot sütöttem, ami szinte meg sem élte, hogy teljesen kihűljön, olyan gyorsan elfogyott, így ez alakalommal biztosra mentem és egyből két tasaknyi alakor kalács sütőkeverékkel kezdtem. Egyikbe kakaót tettem, másikba szőlőt, szerintem nagyon finom lett! Kuglófformában sütöttem meg, nagy sikere volt még a gyerekek körében is.

 

Hozzávalók:


  • 2 tasak (380 g) alakor édes sütőkeverék
  • 3 ek barna cukor (vagy egyéb cukor/édesítő, de el is hagyható a sütőkeverékben van egy kevés cukor)
  • 3 ek kakaópor
  • 1 csomag (330 g) alakor édes sütőkeverék
  • 3 ek barna cukor (vagy egyéb cukor/édesítő, de el is hagyható a sütőkeverékben van egy kevés cukor)
  • 1/4 tk fahéj
  • 200 g szőlő (magozva, ha szükséges és félbe vágva)

 

Elkészítés:


  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső sütési fokozaton.
  2. A lisztkeverékeket öntsük külön-külön egy tálba, majd a sütúkeverékhez adjuk hozzá a cukrot (ha használunk) és a kakaóport majd a tasakon található sütési útmutató alapján készítsünk belőle tésztát.
  3. A másik tasak sütőkeverékkel is járjunk el így, adjuk hozzá a cukrot (ha használunk), a fahéjat és a szőlőt, majd készítsünk belőle tésztát. (A szőlőt akár akkor is hozzákeverhetjük, amikor már összeállt a tészta, de akkor egy kicsit nehezebb egyenletesen belekeverni.)
  4. Egy kuglófformát béleljünk ki sütőpapírral, vagy használjunk szilikon sütőformát. Vizes kézzel formázzuk úgy meg a tésztákat, hogy bele tudjuk „tekerni” a formába. Én alulra tettem a kakaósat és arra rá a szőlőset.
  5. Tegyük a formát az előmelegített sütőbe, majd süssük 30 percig, utána vegyük vissza a hőfokot 170-re és süssük további 30 percig, hogy jól átsüljön, de ne égjen meg a teteje. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e.

 

 



A szerzőről

 

Facebook Instagram


Gaby vagyok, a GabyKonyha megálmodója. Alapjában véve gluténmentesen és növényi alapokon étkezem, viszont már évek óta az ősi gabonákat, elsősorban az alakort beengedem a konyhámba. Több éves tapasztalat és kísérletezés azt mutatja, hogy bár a hagyományos búzaliszteket nem tolerálja jól a szervezetem, az ősi gabonákból készülteket igen. Ezek közül legelőször az alakort ismertem meg és kezdtem el használni. Szinte az első pillanattól kezdve “szerelem” lett a találkozásból, melyből aztán időről-időre nagyon sok finomság is született. Ma már a tönke és a tönköly lisztekkel is “kacérkodom”, főleg mióta rátaláltam a Grana Antico kiváló minőségű lisztjeire. Szívem csücskei a teljes őrlésű lisztek, legtöbbször azokat használom, de a világos fajtákra is van sok ínycsiklandó receptem, melyeket itt is megtalálsz.


További ősi gabonás receptjeim >>>