Sós receptek

Kurkumás-zöldfűszeres-szezámmagos Alakor kenyér zöldséges babkenőkével

GabyKonyha
GabyKonyha
2023.09.12 10:04
Kurkumás-zöldfűszeres-szezámmagos Alakor kenyér zöldséges babkenőkével

Nehézségi fokozat: Könnyen elkészíthető

Ismét egy receptkombinációt hoztam, kenyeret és rávalót. Én elég sok házi készítésű kenyérre kenhető finomságot gyártok, gondoltam miért ne mutatnám meg azokat is, hisz a lisztkeverékekből a kenyeret gyerekjáték elkészíteni, és míg sül, addig pont van is annyi időnk, hogy a rávalót is elkészítsük.  Így akkor már egy komplett reggeli vagy vacsora kerekedik belőle, és nem is kell gondolkodni, hogy mi kerüljön az asztalra, ami nagyon jól tud jönni a rohanó hétköznapokon. Ez alkalommal egy igazán finom, fűszeres kenyeret mutatok, amit világos alakor lisztkeverékből sütöttem, és míg sült, most is addig állítottam össze a tetejére valót.  A kenyérbe kurkumát és zöldfűszereket tettem, melyektől sütés közben elképesztően jó illatok terjengtek az egész házban, férjem és kislányom egyből a konyhában termett, hogy ők bizony ebből kérnek. A kenyér feltétjéhez megint babot használtam, ezúttal viszont a krémbe is kerültek zöldségek, nem csak tálaláshoz mellé.

 

Hozzávalók:


  • 1 csomag világos alakor sütőkeverék
  • 1 tk kurkuma
  • 1 ek szárított bazsalikom
  • 1 ek szárított oregánó
  • 1 ek szárított majoranna
  • 3 ek pirított szezámmag

Hozzávalók a zöldséges babkenőkéhez:

  • 1 konzerv (400 g) vajbab
  • 1 kis fej lila hagyma apróra vágva
  • ½ piros kaliforniai paprika apróra vágva
  • 3-4 db közepes méretű savanyú uborka apróra vágva
  • 2 tk mustár
  • 4 ek vegán majonéz

 

 

Elkészítés:


  1. A sütőkeveréket és az indítókultúrát öntsük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a fűszereket és a szezámmagot, majd a tasakon található sütési útmutató alapján készítsük el a tésztát és süssük meg a kenyeret.
  2. Míg sül a kenyér, készítsük el a babkenőkét. A babot szűrjük és csepegtessük le, majd nyomkodjuk össze villával vagy krumplinyomóval.
  3. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, tehát az apróra vágott zöldségeket, mustárt és majonézt, keverjük jól össze és kész is. Kóstoljuk meg, hogy elég sós és fűszeres-e, ha nem, alakítsuk ízlésünknek megfelelőre.

Ha megsült és vágható hőmérsékletűre hűlt a kenyér, tálalhatjuk is a zöldséges kenőkével.

 



A szerzőről

 

Facebook Instagram


Gaby vagyok, a GabyKonyha megálmodója. Alapjában véve gluténmentesen és növényi alapokon étkezem, viszont már évek óta az ősi gabonákat, elsősorban az alakort beengedem a konyhámba. Több éves tapasztalat és kísérletezés azt mutatja, hogy bár a hagyományos búzaliszteket nem tolerálja jól a szervezetem, az ősi gabonákból készülteket igen. Ezek közül legelőször az alakort ismertem meg és kezdtem el használni. Szinte az első pillanattól kezdve “szerelem” lett a találkozásból, melyből aztán időről-időre nagyon sok finomság is született. Ma már a tönke és a tönköly lisztekkel is “kacérkodom”, főleg mióta rátaláltam a Grana Antico kiváló minőségű lisztjeire. Szívem csücskei a teljes őrlésű lisztek, legtöbbször azokat használom, de a világos fajtákra is van sok ínycsiklandó receptem, melyeket itt is megtalálsz.


További ősi gabonás receptjeim >>>