Kurkumás-zöldfűszeres-szezámmagos Alakor kenyér zöldséges babkenőkével
Nehézségi fokozat: Könnyen elkészíthető
Ismét egy receptkombinációt hoztam, kenyeret és rávalót. Én elég sok házi készítésű kenyérre kenhető finomságot gyártok, gondoltam miért ne mutatnám meg azokat is, hisz a lisztkeverékekből a kenyeret gyerekjáték elkészíteni, és míg sül, addig pont van is annyi időnk, hogy a rávalót is elkészítsük. Így akkor már egy komplett reggeli vagy vacsora kerekedik belőle, és nem is kell gondolkodni, hogy mi kerüljön az asztalra, ami nagyon jól tud jönni a rohanó hétköznapokon. Ez alkalommal egy igazán finom, fűszeres kenyeret mutatok, amit világos alakor lisztkeverékből sütöttem, és míg sült, most is addig állítottam össze a tetejére valót. A kenyérbe kurkumát és zöldfűszereket tettem, melyektől sütés közben elképesztően jó illatok terjengtek az egész házban, férjem és kislányom egyből a konyhában termett, hogy ők bizony ebből kérnek. A kenyér feltétjéhez megint babot használtam, ezúttal viszont a krémbe is kerültek zöldségek, nem csak tálaláshoz mellé.
Hozzávalók:
- 1 csomag világos alakor sütőkeverék
- 1 tk kurkuma
- 1 ek szárított bazsalikom
- 1 ek szárított oregánó
- 1 ek szárított majoranna
- 3 ek pirított szezámmag
Hozzávalók a zöldséges babkenőkéhez:
- 1 konzerv (400 g) vajbab
- 1 kis fej lila hagyma apróra vágva
- ½ piros kaliforniai paprika apróra vágva
- 3-4 db közepes méretű savanyú uborka apróra vágva
- 2 tk mustár
- 4 ek vegán majonéz
Elkészítés:
- A sütőkeveréket és az indítókultúrát öntsük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a fűszereket és a szezámmagot, majd a tasakon található sütési útmutató alapján készítsük el a tésztát és süssük meg a kenyeret.
- Míg sül a kenyér, készítsük el a babkenőkét. A babot szűrjük és csepegtessük le, majd nyomkodjuk össze villával vagy krumplinyomóval.
- Adjuk hozzá a többi hozzávalót, tehát az apróra vágott zöldségeket, mustárt és majonézt, keverjük jól össze és kész is. Kóstoljuk meg, hogy elég sós és fűszeres-e, ha nem, alakítsuk ízlésünknek megfelelőre.
Ha megsült és vágható hőmérsékletűre hűlt a kenyér, tálalhatjuk is a zöldséges kenőkével.
A szerzőről
|
|