GabyKonyha

Szezámmagos teljes örlésű Alakor kenyér

GabyKonyha
GabyKonyha
2023.09.12 10:04
Szezámmagos teljes örlésű Alakor kenyér

Nehézségi fokozat: Közepesen nehéz elkészítés

Kedvencem a teljes kiőrlésű alakor liszt. Tudom. Ezerszer mondtam. Ennek örömére ismét hoztam is belőle egy finom kenyérreceptet, amit most jó sok szezámmaggal készítettem. Szerintem próbáljátok ki, nagyon finom!

 

Hozzávalók:


  • 400 g teljes őrlésű alakor liszt
  • 80 g pirított szezámmag + egy kevés szóráshoz (én hántolatlant használtam)
  • 5 g só (vagy ízlés szerint)
  • 1 tasak / 7 g szárított élesztő
  • 350 ml víz

 

Elkészítés:


  1. Melegítsük elő a sütőt egy fedeles sütőtállal együtt 230 fokra (alsó-felső sütési fokozaton).
  2. A szórásra szánt szezámmag kivételével tegyünk minden hozzávalót egy nagy tálba és gyúrjunk belőle tésztát.
  3. Tegyük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tálba, szórjuk meg a tetejét a maradék szezámmaggal, majd pihentessük kb. 30 percig.
  4. Pihentetés után tegyük át sütőpapírral együtt az előmelegített sütőtálba, tegyük rá a tetejét és süssük 50 percig.
  5. Ha megsült, vegyük ki a sütőtálból és hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt szeletelnénk. (Én rácson szoktam hűlni hagyni.)



A szerzőről

 

Facebook   Instagram


Gaby vagyok, a GabyKonyha megálmodója. Alapjában véve gluténmentesen és növényi alapokon étkezem, viszont már évek óta az ősi gabonákat, elsősorban az alakort beengedem a konyhámba. Több éves tapasztalat és kísérletezés azt mutatja, hogy bár a hagyományos búzaliszteket nem tolerálja jól a szervezetem, az ősi gabonákból készülteket igen. Ezek közül legelőször az alakort ismertem meg és kezdtem el használni. Szinte az első pillanattól kezdve “szerelem” lett a találkozásból, melyből aztán időről-időre nagyon sok finomság is született.  Ma már a tönke és a tönköly lisztekkel is “kacérkodom”, főleg mióta rátaláltam a Grana Antico kiváló minőségű lisztjeire. Szívem csücskei a teljes őrlésű lisztek, legtöbbször azokat használom, de a világos fajtákra is van sok ínycsiklandó receptem, melyeket itt is megtalálsz. 


További ősi gabonás receptjeim >>>