GabyKonyha

Chilis-magvas teljes kiörlésű Alakor kenyér, teljes örlésű Alakor sütőkeverékből

GabyKonyha
GabyKonyha
2023.09.12 10:04
Chilis-magvas teljes kiörlésű Alakor kenyér, teljes örlésű Alakor sütőkeverékből

Nehézségi fokozat: Könnyen elkészíthető

Jó, ez nálunk sem a gyerekbarát verzió a chili miatt, de végre szerettem volna sütni egy csípős kenyeret is. Kedvenc lisztemet, a teljes kiőrlésű alakort használtam hozzá, méghozzá a sütőkeverékes verziót. Egyrészt azért, hogy időt spóroljak, hisz a kenyér alapja ebben az esetben megvan, már csak az extrákat kell hozzáadni. Másrészt ezekből a keverékekből pont akkora kenyér lesz, ami általában két nap alatt nálunk is elfogy (3 tagú család), így nincs száraz maradék, nincs pazarlás.  A chili mellé tettem magokat is, amivel szerintem még finomabb lett.

 

Hozzávalók:


  • 1 tasak (500 g) teljes őrlésű alakor sütőkeverék
  • 1 tk chilipehely (vagy ízlés szerint)
  • 2 ek chiamag
  • 2 ek pirított szezámmag
  • 2 ek őrölt lenmag

 

Elkészítés:


  1. A lisztet öntsük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a chilit és a magokat, majd a tasakon található sütési útmutató alapján készítsük el a tésztát.
  2. Kelesztés előtt vizes kézzel átsimítottam a kenyér tetejét, bevagdostam és megszórtam egy kevés chilivel.
  3. Süssük meg a kenyeret a sütési útmutató alapján. Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.



A szerzőről

 

Facebook Instagram


Gaby vagyok, a GabyKonyha megálmodója. Alapjában véve gluténmentesen és növényi alapokon étkezem, viszont már évek óta az ősi gabonákat, elsősorban az alakort beengedem a konyhámba. Több éves tapasztalat és kísérletezés azt mutatja, hogy bár a hagyományos búzaliszteket nem tolerálja jól a szervezetem, az ősi gabonákból készülteket igen. Ezek közül legelőször az alakort ismertem meg és kezdtem el használni. Szinte az első pillanattól kezdve “szerelem” lett a találkozásból, melyből aztán időről-időre nagyon sok finomság is született. Ma már a tönke és a tönköly lisztekkel is “kacérkodom”, főleg mióta rátaláltam a Grana Antico kiváló minőségű lisztjeire. Szívem csücskei a teljes őrlésű lisztek, legtöbbször azokat használom, de a világos fajtákra is van sok ínycsiklandó receptem, melyeket itt is megtalálsz.


További ősi gabonás receptjeim >>>