GabyKonyha

Magvas teljes örlésű Alakor kenyér babhumusszal

GabyKonyha
GabyKonyha
2023.09.12 10:04
Magvas teljes örlésű Alakor kenyér babhumusszal

Nehézségi fokozat: Könnyen elkészíthető

Most ismét a kedvenc lisztemet, a teljes kiőrlésű alakort használtam a kenyérsütéshez, méghozzá a sütőkeveréket, mert gyorsan kellett vacsorát varázsolnom az asztalra. Ez alkalommal azt is megmutatom, hogy mit ettük mellé. Míg a kenyér sült, összedobtam egyik kedvenc kencémet, a hummuszt. Babból készítettem, mert csicseriborsóm nem volt itthon és babból is éppoly finom szerintem. A hummusz igazából hasonlít ehhez a sütőkeverékhez. Hogy miben? Hogy ezt is ezerféleképpen lehet variálni, pont úgy, ahogy a sütőkeverékeket. Itt is adott egy jó alap, amit aztán ízlésünk szerint variálhatunk. Első körben ezért az alap verziót mutatom, amit aztán mindenki azzal egészít ki, amivel csak szeretné. Plusz fűszerek is kerülhetnek bele, de mehet hozzá akár sült zöldség (sütőtök, édesburgonya, cékla, répa…) is. Mindenhogyan nagyon finom, de persze azért hozni fogok majd ezekre is recepteket, hogy könnyebb legyen az elkészítés. Amíg sül a kenyér, pont van 1 óránk, ami alatt tökéletesen össze lehet dobni a hummuszt, megtálalni az asztalt, hogy aztán már csak a friss kenyeret kelljen az asztalra tenni. A hummuszhoz egyébként szintén sok feltét passzol, mi leggyakrabban friss vagy sült zöldségeket és zöld leveleket (rukkola, madársaláta, bébispenót) eszünk mellé.

 

Hozzávalók:


1 db magvas teljes kiörlésű alakor kenyérhez:

  • 1 csomag teljes őrlésű alakor sütőkeverék
  • 3 ek napraforgómag
  • 3 ek pirított szezámmag
  • 3 ek őrölt lenmag

Hozzávalók a babhummuszhoz:

  • 2 konzerv (2×400 g) fehér vajbab vagy 1 nagy konzerv (800 g) fehér bab
  • 3 ek tahini
  • 1-2 ek mustár
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk fokhagymapor (friss fokhagyma is használható)
  • só, bors ízlés szerint
  • víz a hígításhoz

 

Elkészítés:


  1. A sütőkeveréket és az indítókultúrát öntsük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a magokat, majd a tasakon található sütési útmutató alapján készítsük el a tésztát és süssük meg a kenyeret.

  2. Míg sül a kenyér, készítsük el a babhummuszt. Tegyünk minden hozzávalót a késes betétű robotgép tartájába és pürésítsük. Közben adagoljunk hozzá annyi vizet, amivel a kívánt sűrűséget elérjük.

  3. Ha megsült és vágható hőmérsékletűre hűlt a kenyér, tálalhatjuk is a babhumusszal. Kínálhatunk mellé friss vagy sült zöldségeket.

 



A szerzőről

 

Facebook Instagram


Gaby vagyok, a GabyKonyha megálmodója. Alapjában véve gluténmentesen és növényi alapokon étkezem, viszont már évek óta az ősi gabonákat, elsősorban az alakort beengedem a konyhámba. Több éves tapasztalat és kísérletezés azt mutatja, hogy bár a hagyományos búzaliszteket nem tolerálja jól a szervezetem, az ősi gabonákból készülteket igen. Ezek közül legelőször az alakort ismertem meg és kezdtem el használni. Szinte az első pillanattól kezdve “szerelem” lett a találkozásból, melyből aztán időről-időre nagyon sok finomság is született. Ma már a tönke és a tönköly lisztekkel is “kacérkodom”, főleg mióta rátaláltam a Grana Antico kiváló minőségű lisztjeire. Szívem csücskei a teljes őrlésű lisztek, legtöbbször azokat használom, de a világos fajtákra is van sok ínycsiklandó receptem, melyeket itt is megtalálsz.


További ősi gabonás receptjeim >>>