Mákos magvas Alakor csavart vekni vegán „tojás”krémmel, teljes örlésű Alakor sütőkeverékből
Nehézségi fokozat: Könnyen elkészíthető
Tojáskrém friss kenyérrel. Elő is jött az íz a szánkban, igaz? És ha azt mondom, hogy ebben a tojáskrémben nincs is tojás és mégis teljesen jól hozza az élményt? Ráadásul mindjárt itt a húsvét, amikor meg úgyis a középpontba kerül sokaknál a tojás, szóval pont aktuális lehet. Persze nem csak húsvétra szuper ez a recept, de most pont időszerű, hogy épp erre az ünnepre készülődünk. Aki nem eszik húst és egyéb állati eredetű dolgot (mint ahogyan én sem), annak a húsvét teljesen másról szól étkezés tekintetében, mint a sonka és a tojás. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk hasonló ízvilágú dolgokat. Ezért is alkottam meg ezt a finom kenőkét, ami tényleg teljesen jól hozza a tojásos ízvilágot, mégpedig a fekete sónak köszönhetően. A fekete sónak van egy jellegzetes kénes íze, emiatt hajaz nagyon a főtt tojásra, mind ízben, mind illatban egyaránt. Beszerzés szempontjából sem túl nehéz, ráadásul az ára sem vészes, így szerintem mindenképp érdemes kipróbálni akkor is, ha mindenevők vagyunk. A sárga színt egyik kedvenc fűszeremmel, a kurkumával „hívtam elő”, így nem csak illatra és ízre, de kinézetre is teljesen tojáskrémes. Ezúttal egy finom mákos-magvas, teljes kiőrlésű csavart alakor veknire kentem, amit szintén gyerekjáték elkészíteni – köszönhetően a Natur Gold kenyér-sütőkeverékeinek. Magát a „tojás”krémet addig is összeállíthatjuk, míg sül a kenyér, így mire oda jutunk, hogy szeletelni tudjuk, már egy szépen megterített, finomságokkal teli asztallal várhatjuk családtagjainkat vagy a vendégeinket.
Hozzávalók:
- 1 csomag teljes őrlésű alakor sütőkeverék
- 3 ek pirított szezámmag
- 3 ek pirított napraforgómag
- 4 ek darált mák
Hozzávalók a vegán „tojás”krémhez:
- 450 g főtt csicseriborsó (lehet konzerves vagy üveges is)
- 3 ek / kb. 50 g tahini
- 3 ek / kb. 50 g mustár (vagy ízlés szerint)
- 1 tk kurukuma
- 1 tk fekete só
- 1/4 tk bors (vagy ízlés szerint)
- kevés víz
Elkészítés:
- A sütőkeveréket és az indítókultúrát öntsük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a magvakat, majd a tasakon található sütési útmutató alapján készítsük el a tésztát és kelesszük meg.
- Melegítsük elő a sütőt 215 fokra.
- Ha megkelt a tészta, vegyük két részre, formáljuk hosszúkásabb veknire, majd csavarjuk meg párszor és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire mindkettőt. Hagyjuk még így kb. 15 percig kelni, mielőtt betennénk a sütőbe.
- Tegyük a vekniket az előmelegített sütőbe és süssük 35 percig. Ha úgy látjuk, hogy gyorsan barnul a teteje, vegyük vissza a hőfokot 200-ra és úgy süssük a végéig.
- Míg sül a kenyér, készítsük el a vegán „tojás”krémet. Tegyünk minden hozzávalót a késes betétű robotgép tartájába, majd pürésítsük krémesre. Közben kóstoljuk meg, módosítsuk az ízvilágát, ha szükséges. A vízből csak fokozatosan adjunk hozzá, mindig csak egy keveset, amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget.
- Ha megsültek és vágható hőmérsékletűre hűltek a veknik, tálalhatjuk is a „tojás”krémmel. Friss zöldségek nagyon jól passzolnak hozzá.
A szerzőről
|
|