Sós receptek

Hagymás pirított csigák világos tönköly sütőkeverékből

GabyKonyha
GabyKonyha
2023.09.12 10:04
Hagymás pirított csigák világos tönköly sütőkeverékből

Nehézségi fokozat: Közepesen nehéz elkészítés

 

Ez alkalommal egy isteni finom, ám nagyon egyszerű vendégvárót hoztam. Mindjárt itt az év vége, a szilveszter, amire szerintem tökéletes választás lehet. A kenyér sütőkeverékek közül a világos tönkölyt használtam, de igazából bármelyikből elkészíthető, hisz a tészta receptjén nem módosítottam semmit, azt én is úgy készítettem, ahogy a tasakon szerepel. Míg kelt a tészta, pirítottam egy nagy adag hagymát, amivel aztán megtöltöttem és feltekertem. A csigákat nem sütőben, hanem serpenyőben sütöttem meg, így mindkét fele mennyei ropogós lett. Fokhagymás (vegán) tejfölt kínáltam mellé és kb. fél óra alatt el is fogyott az összes.

 

Természetesen mással is megtölthetjük kedvünk és ízlésünk szerint, valamint más mártogatós is passzol mellé, variáljuk bátran.

 

Hozzávalók:


kb. 12 db hagymás pirított csigához

  • 1 csomag világos tönköly sütőkeverék
  • 1 szál póréhagyma

Hozzávalók a fokhagymás mártogatóshoz:

  • 1-2 doboz vegán tejföl
  • ízlés szerinti mennyiségű fokhagymagerezd

 

Elkészítés:


  1. A sütőkeveréket és az indítókultúrát öntsük egy nagy keverőtálba, majd a tasakon található sütési útmutató alapján készítsük el a tésztát és kelesszük meg.
  2. Míg kel a tészta, készítsük el a hagymás tölteléket és a fokhagymás tejfölt. A póréhagymát karikázzuk fel és egy kevés olajon vagy vízen, sóval és borssal (vagy ízlés szerinti fűszerekkel) pirítsuk, pároljuk meg.
  3. A tejfölt keverjük össze az összenyomott fokhagymával és egy kevés sóval (de itt is használhatunk egyéb fűszereket is), majd tegyük félre felhasználásig.
  4. Ha megkelt a tészta, szabjunk belőle egy kis darabot és nyújtsuk ki lisztezett vagy vékonyan olajozott felületen. Oszlassunk el rajta a pirított hagymából egy kis adagnyit, majd tekerjük fel, mintha kakaós csigát készítenénk, így egy vékonyka hagymás hengert kaptunk. Ezt a hengert csavarjuk fel csiga alakban és kész is vagyunk a formázással. Járjunk így el a maradék tésztával, míg el nem fogy minden.(Nekem 12 darab csiga jött ki a tésztából, de ez attól függ, mekkora darabokat tépkedünk a kenyértésztából. Túl nagyokat nem érdemes, mert akkor nagyon vastag lesz egy-egy csiga.)
  5. Egy serpenyőt forrósítsunk fel szárazon, majd tegyük bele a csigákat. Mindig csak annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. A sütéshez nem szükséges olajat használni, szárazon is kisüthetjük a csigákat, de ha valaki szeretné, vékonyan átkenheti a serpenyőt pár csepp olajjal. (Ha olajos felületen nyújtottuk ki a tésztát, akkor úgyis olajos a tészta, nem kell plusz olajat használni.)
  6. A hőfokot vegyük vissza közepesre (amin még nem ég meg hirtelen) és süssük a csigákat oldalanként 3-4 percig. Sütés közben lenyomkodhatjuk a tetejét, ettől laposabbak és ropogósabbak lesznek a csigáink.

Tálaljuk a fokhagymás tejföllel vagy a választott mártogatóssal.

 



A szerzőről

 

Facebook Instagram


Gaby vagyok, a GabyKonyha megálmodója. Alapjában véve gluténmentesen és növényi alapokon étkezem, viszont már évek óta az ősi gabonákat, elsősorban az alakort beengedem a konyhámba. Több éves tapasztalat és kísérletezés azt mutatja, hogy bár a hagyományos búzaliszteket nem tolerálja jól a szervezetem, az ősi gabonákból készülteket igen. Ezek közül legelőször az alakort ismertem meg és kezdtem el használni. Szinte az első pillanattól kezdve “szerelem” lett a találkozásból, melyből aztán időről-időre nagyon sok finomság is született. Ma már a tönke és a tönköly lisztekkel is “kacérkodom”, főleg mióta rátaláltam a Grana Antico kiváló minőségű lisztjeire. Szívem csücskei a teljes őrlésű lisztek, legtöbbször azokat használom, de a világos fajtákra is van sok ínycsiklandó receptem, melyeket itt is megtalálsz.


További ősi gabonás receptjeim >>>