Pirított diós és szezámmagos kenyér paradicsomos babraguval
Nehézségi fokozat: Közepes nehézségi fok
Jöhet egy brunch? Vagy egy könnyű ebéd, esetleg vacsora? Ez a kenyér+babos ragu kombináció mindegyikre tökéletes választás lehet. Én is már készítettem szinte mindegyik étkezésre, úgyhogy igazából egy Jolly Joker, bármikor bevethető fogásról van szó. Ez esetben a kenyér pirított diós és szezámmagos, és világos tönköly sütőkeverékből sütöttem. A pirított diót megőröltem, bár azért maradtak benne durvább darabok, de akár őrölés nélkül is hozzáadhatjuk a kenyérhez, ez ízlés kérdése. A ragu összeállítása sem sokkal több idő, mint a kenyéré, ugyanis az egyszerűség és a gyorsaság kedvéért konzerves alapanyagokat használtam, így igazából csak össze kellett melegíteni az egészet és már tálalható is. A fűszerezése ízlés szerint variálható, elrontani nem lehet. Ha a kenyér frissen sült, nem pirítom meg, viszont ha már 2-3 napos, akkor pirítva tálalom hozzá. Mindenhogyan tökéltes, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
- 1 csomag világos tönköly sütőkeverék
- 3 ek pirított diómorzsa (őrölt dió)
- 3 ek pirított szezámmag
Hozzávalók a babos raguhoz:
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk kurkuma
- 1/2 tk koriander
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1 tk pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
- 1 konzerv vajbab
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 ek balzsamecetkrém
- 1 nagy marék bébispenót
Elkészítés:
- A sütőkeveréket, az őrölt diót és a szezámmagot öntsük egy nagy keverőtálba, majd a tasakon található sütési útmutató alapján készítsük el a tésztát és süssük meg a kenyeret.
- Míg sül a kenyér, készítsük el a babos ragut. A babot szűrjük és csepegtessük le, majd tegyük félre felhasználásig.
- A hagymát vágjuk ketté, majd szeleteljük fel. Egy kevés olajon vagy vízen kezdjük el pirítani, párolni, majd adjuk hozzá a fűszereket.
- Amikor a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a lecsepegett babot, a paradicsomot, melegítsük össze 3-5 perc alatt.
- A végén adjuk hozzá a balzsamecetkrémet és a bébispenótot, forgassuk össze és tálalható is.
Ha megsült és vágható hőmérsékletűre hűlt a kenyér, vágjunk belőle szeleteket és tálaljuk a babos raguval. Akár rá is kanalazhatunk a raguból, de mellé is kínálhatjuk.
A szerzőről
|
|