Sós receptek

Pirított diós és szezámmagos kenyér paradicsomos babraguval

GabyKonyha
GabyKonyha
2023.09.12 10:04
Pirított diós és szezámmagos kenyér paradicsomos babraguval

Nehézségi fokozat: Közepes nehézségi fok

Jöhet egy brunch? Vagy egy könnyű ebéd, esetleg vacsora?  Ez a kenyér+babos ragu kombináció mindegyikre tökéletes választás lehet. Én is már készítettem szinte mindegyik étkezésre, úgyhogy igazából egy Jolly Joker, bármikor bevethető fogásról van szó. Ez esetben a kenyér pirított diós és szezámmagos, és világos tönköly sütőkeverékből sütöttem. A pirított diót megőröltem, bár azért maradtak benne durvább darabok, de akár őrölés nélkül is hozzáadhatjuk a kenyérhez, ez ízlés kérdése. A ragu összeállítása sem sokkal több idő, mint a kenyéré, ugyanis az egyszerűség és a gyorsaság kedvéért konzerves alapanyagokat használtam, így igazából csak össze kellett melegíteni az egészet és már tálalható is. A fűszerezése ízlés szerint variálható, elrontani nem lehet. Ha a kenyér frissen sült, nem pirítom meg, viszont ha már 2-3 napos, akkor pirítva tálalom hozzá. Mindenhogyan tökéltes, érdemes kipróbálni!

 

Hozzávalók:


  • 1 csomag világos tönköly sütőkeverék
  • 3 ek pirított diómorzsa (őrölt dió)
  • 3 ek pirított szezámmag

Hozzávalók a babos raguhoz:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk kurkuma
  • 1/2 tk koriander
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1 tk pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 konzerv vajbab
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 ek balzsamecetkrém
  • 1 nagy marék bébispenót

 

 

Elkészítés:


  1. A sütőkeveréket, az őrölt diót és a szezámmagot öntsük egy nagy keverőtálba, majd a tasakon található sütési útmutató alapján készítsük el a tésztát és süssük meg a kenyeret.
  2. Míg sül a kenyér, készítsük el a babos ragut. A babot szűrjük és csepegtessük le, majd tegyük félre felhasználásig.
  3. A hagymát vágjuk ketté, majd szeleteljük fel. Egy kevés olajon vagy vízen kezdjük el pirítani, párolni, majd adjuk hozzá a fűszereket.
  4. Amikor a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a lecsepegett babot, a paradicsomot, melegítsük össze 3-5 perc alatt.
  5. A végén adjuk hozzá a balzsamecetkrémet és a bébispenótot, forgassuk össze és tálalható is.

Ha megsült és vágható hőmérsékletűre hűlt a kenyér, vágjunk belőle szeleteket és tálaljuk a babos raguval. Akár rá is kanalazhatunk a raguból, de mellé is kínálhatjuk.

 



A szerzőről

 

Facebook Instagram


Gaby vagyok, a GabyKonyha megálmodója. Alapjában véve gluténmentesen és növényi alapokon étkezem, viszont már évek óta az ősi gabonákat, elsősorban az alakort beengedem a konyhámba. Több éves tapasztalat és kísérletezés azt mutatja, hogy bár a hagyományos búzaliszteket nem tolerálja jól a szervezetem, az ősi gabonákból készülteket igen. Ezek közül legelőször az alakort ismertem meg és kezdtem el használni. Szinte az első pillanattól kezdve “szerelem” lett a találkozásból, melyből aztán időről-időre nagyon sok finomság is született. Ma már a tönke és a tönköly lisztekkel is “kacérkodom”, főleg mióta rátaláltam a Grana Antico kiváló minőségű lisztjeire. Szívem csücskei a teljes őrlésű lisztek, legtöbbször azokat használom, de a világos fajtákra is van sok ínycsiklandó receptem, melyeket itt is megtalálsz.


További ősi gabonás receptjeim >>>