Kenyérművész
Bejgli
Nehézségi fokozat: Közepesen nehéz elkészítés
A karácsonyi ünnepi asztal elmaradhatatlan, klasszikus süteménye a bejgli. Mi most ízletes, illatos tönkölyből készítettük el, a belsejébe pedig lágy, főzött diókrémet tettünk, amit az édesen zamatos aszalt szilva koronáz meg.
Hozzávalók:
kb. 2 rúdhoz
A tésztához:
- 1 csomag világos tönköly édes sütőkeverék
- 200 ml langyos tej (vagy víz, vagy növényi tej)
- 1 darab tojás (ha tojás nélkül készítenéd el, akkor helyette 50 ml folyadékot használj)
- 30 gramm olvasztott, de nem forró vaj (vagy más zsiradék)
- 4 evőkanál porcukor
A töltelékhez:
- 300 gramm darált dió
- 400 ml tej (vagy víz, vagy növényi tej)
- 100 gramm kristálycukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 150 gramm aszalt, darabolt szilva (vagy más aszalt gyümölcs, de el is hagyható)
A lekenéshez:
- 1 tojás sárgája
- 1 tojás fehérje
Elkészítés:
- A tészát a langyos tejjel, tojással, vajjal, cukorral alaposan összekeverjük, és letakarva langyos helyen kb 30-40 percig pihentetjük.
- A krémhez a tejet és a diót elkeverjük, és lassú tűzön kb 10-12 perc alatt sűrű krémmé főzzük. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne kristálycukrot, a citromot és az aszalt gyümölcsöt, és szobahőmérsékletűre hűtjük.
- A tésztát lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, kettéosztjuk, és kb 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelék felével, és feltekerjük. A másik tésztadarabbal ugyanígy járunk el.
- A tésztarudakat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és egyenletesen lekenjük a tojások sárgájával. Hűvös, enyhén szellős helyre tesszük, és megvárjuk, hogy a tojássárgája megszáradjon a tészta felszínén, ez kb 10-15 perc. Ha már nem ragacsos a felszíne, vékonyan lekenjük a fehérjével is, és újra hűvös, szellős helyre tesszük kb 10 percre.
- Közvetlenül sütés előtt egy fogvájóval kissé megszúrjáljuk, hogy elkerüljük a repedést, és 175 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt készre sütjük!
A szerzőről
|
Jó szívvel ajánlom a Grana Antico márka ősi gabona termékeit, mert töretlenül hiszek abban, hogy a legfinomabb étel két összetevőből áll: minőségi alapanyagokból, és a szívünk egy darabjából. Ha ez a két hozzávaló megvan, már csak egy csepp kreativitás szükséges, hogy felejthetetlen ételt varázsoljunk az asztalra! Ősi gabonás receptjeimmel ehhez nyújtok segítséget! |