Sós receptek
Tönköly pita
Nehézségi fokozat: Könnyen elkészíthető
Egy finom, és tápláló tönköly tészta, némi varázslat, és máris kész az ősi gabonás pita tészta, amit kedved szerint tölthetsz friss, és finom zöldségekkel, omlósra sült hússal, és finom öntetekkel!
Hozzávalók:
8 darabhoz
- 1 csomag világos tönköly sütőkeverék
- 390 ml langyos víz
Elkészítés:
- A lisztet a vízzel alaposan eldolgozzuk, majd letakarva langyos helyen 30-60 perc alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és alaposan átgyúrjuk.
- Nagy gombócot formázunk belőle, amit nyolc egyenlő részre felosztunk. A tésztadarabkákat egyesével felgömbölyítjük, majd letakarva kb. 10 percet pihentetjük. A tésztagolyókat enyhén lisztezett felületen egyesével kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk.
- Közben a sütőt előmelegítjük 200 °-ra úgy, hogy a tepsit is felmelegítjük vele, amin majd sütni fogjuk a tésztákat.
- Ha elérte a sütő a hőmérsékletet, akkor kivesszük a forró tepsit, sütőpapírt helyezünk rá, és óvatosan ráhelyezzük a kinyújtott tésztákat. Egy klasszikus méretű tepsire kb. 4 db fér rá, így egyszerre ennyit tudunk sütni.
- A tésztákat kb. 12-14 perc alatt készre sütjük. Sütés közben ne nyissuk ki a sütőt ajtaját, mert akkor lelapulnak a tészták, és nem lesz pufi, üreges!
A szerzőről
|
Jó szívvel ajánlom a Grana Antico márka ősi gabona termékeit, mert töretlenül hiszek abban, hogy a legfinomabb étel két összetevőből áll: minőségi alapanyagokból, és a szívünk egy darabjából. Ha ez a két hozzávaló megvan, már csak egy csepp kreativitás szükséges, hogy felejthetetlen ételt varázsoljunk az asztalra! Ősi gabonás receptjeimmel ehhez nyújtok segítséget! |